Szeptembertől a Nagytestvér is beköltözik a szálláshelyek recepciójára

Régen a nagyobb szállodákban külön személyt is alkalmaztak megfigyelésre, mostantól elég lesz egy informatikai rendszer - A budapesti Duna Szálló recepciója 1959-ben - Fotó: Fortepan.hu - Bauer Sándor

Eladó a balatontipp.hu internetes domain!
Ajánlatok és érdeklődés a gyokergyorffyarpad.hu címen.

Az idei évtől kezd élesben működni a turizmus törvény novemberben elfogadott módosítása, aminek eredményeként napra pontosan nyomon lehet követni az emberek mozgását, ha szálláshely-szolgáltatást vesznek igénybe.

 

A törvényt kiegészítő decemberi kormányrendelet szerint a már működő szállodáknak legkésőbb június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi szálláshelyeknek és a magánszállásadást is magába foglaló “egyéb szálláshelyeknek” december 31-ig kell regisztrálni magukat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) üzemeltetésében lévő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NeTAK vagy NTAK). Ezzel egy időben kötelesek telepíteni a “szálláshelykezelő szoftvert” (SzSZ), hogy legkésőbb a regisztrációt követő hónap első napjától meg tudják kezdeni a folyamatos adatszolgáltatást a vendégeikről. Ha a szálláshely-szolgáltató a napi adatszolgáltatást a NeTAK üzemeltetőjének felhívása ellenére ismételten nem teljesítené, az MTÜ az érintett hatósági ellenőrzését kezdeményezi az illetékes jegyzőnél.

 

Rögzítik a vendégek adatait a budapesti Gellért Szálló recepcióján – 1963 – Fotó: Bauer Sándor

A NeTAK számára automatikus gépi kommunikációval küldött adatok csak statisztikai, adózási, marketingtervezési célokra lesznek alkalmasak, mert oda a szoftver csak a vendégek személyes adatokat nem tartalmazó adatait továbbíthatja. Ezekhez az adatokhoz az illetékességi területüknek megfelelően hozzáférhetnek majd az önkormányzatok jegyzői, a KSH és a NAV dolgozói is.

A NeTAK azonban csak az egyik célpontja lesz az adatok továbbításának, a Nagytestvért egy másik rendelkezés engedi be a rendszerbe. Az érintett törvény szeptember 1-én hatályba lépő másik módosítása az eddigiekhez képest totálisan kitágítja a vendégekről a rendőrség számára folyamatosan és szabadon kereshetővé tett adatok körét. (Időközben a rendőrségi kutakodás indulását 2020. szeptember 1-ére halasztották – gyá.)

Ahogy eddig is, a szálláshely-szolgáltatónak az igénybevétel kezdetekor rögzíteni kell a vendég családi és utónevét, születési családi és utónevét, születési helyét és idejét, nemét, anyja születési családi és utónevét, a személyazonosításra alkalmas okmányának, illetve úti okmányának azonosító adatait, valamint a szálláshely-szolgáltatás címét, a szálláshely igénybevételének kezdő és várható befejező időpontját. Bár a fenti adatkör is bőven túlmegy azon, amire a szolgáltatás biztonságos nyújtásához szükség van, az igazán új a rendszerben, hogy a szállásadó által rögzített adatokat a NeTAK-hoz is használt szoftver automatikusan feltölti egy olyan tárhelyre, ahol nem csak a szállásadó, hanem a rendőrség is közvetlenül hozzáfér az információkhoz.

 

Vendégek az almádi Auróra Hotel recepcióján – 1969 – Fotó: Fortepan.hu – Bauer Sándor

Amennyiben a rendőrség részletes adatokra lenne kíváncsi, a cél megjelölésével adatszolgáltatást kérhet, amit a szálláshely-szolgáltatónak térítésmentesen teljesíteni kell. Mindez persze különösebb hacacáré nélkül digitálisan zajlik. A rendőrségnek ezen kívül arra is lehetősége lesz, hogy a szállásadó, vagy bárki más tudta nélkül egyedi kereséseket folytasson a szállásadók által feltöltött adatokat tartalmazó tárhelyen. Ehhez elég lesz azt gondolnia, hogy a keresést a bűnüldözés, a bűnmegelőzés, valamint a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, és a körözési eljárás lefolytatása érdekében teszi.
A kereséssel annyit tudhat meg, hogy az általa megadott adatok szerinti személy (személyek) mely szálláshely-szolgáltatónál szerepelnek igénybe vevőként. A további információhoz a korábban említett konkrét adatszolgáltatási kéréssel juthat hozzá. A fentiek nem csak az “idegenrendészeti törvény” hatálya alá tartozó személyekre, hanem minden olyan vendégre vonatkoznak, akik valamely szállásadónál bejelentkeznek.

 

Ha vendég nem mutatja meg az okmányait, meg kell tagadni tőle a szolgáltatást – A Margit-szigeti Nagyszálló recepcióján 1949-ben – Fotó: Fortepan.hu – Kovács Márton Ernő

A jogszabály kizárja, hogy egy vendég esetleg kamuadatokkal, vagy más adatainak használatával kibújjon saját adatainak rögzítése alól. A törvény ugyanis kimondja, a szálláshely-szolgáltató csak akkor fogadhat valakit vendégként, ha az előírt okmányokat bemutatta. Ennek hiányában meg kell tagadni a szolgáltatást.

A hatalomban minden időben megvolt az igény az emberek szemmel tartására. Korábban a nagyobb szállodákban még külön személyeket is tartottak az ilyen munkához fedőállásban. A rosszindulatú hatalom számára mindig fontos kérdés volt, ki kivel nyaral, kirándul, vagy akár csak éjszakázik együtt – hátha egyszer jó lesz még valamire ez az információ.

 

A rosszindulatú hatalom mindig kíváncsi volt arra, ki kivel tölti együtt az idejét – Vendégek a balatonfüredi Annabellában – 1969 – Fotó: Fortepan.hu – Inkey Tibor

Az új rendszerben a tárhelyre kötelezően bekerülő adatok között nem szerepel a vendégek szobaszáma, így elvileg továbbra is a magánügyek körében marad, hogy a vendég kivel osztotta meg szobáját. Ha a jövőben egy szálláshely ehhez garanciát is akar adni, akkor ezeket az adatokat külön szoftverrel, géppel rögzíti, hogy a Nagytestvér véletlenül se tévedhessen olyan területre, amihez már végképp semmi köze sincs. Persze ez sem jelent biztos megoldást, hisz egy hosszabb időszak adatainak elemzéséből így is kiderülhet, kik szoktak találkozni egymással.

Győrffy Árpád

Írásaink a Nagy Testvérről

Felemás balatoni szezonkezdet védettségi igazolvánnyal és Nagy Testvérrel – 2021.04.30.

Újévtől már a Nagy Testvér társaságában pihenhetünk a hazai szálláshelyeken – 2020.12.20.

Akár a pénzt is bukják, de nem mernek reszkírozni egyes balatoni szálláshelyek – 2020.05.13.

Nem figyeli meg az állam a turistákat – Becsapósan cáfolják cikkünk állításait az illetékesek – 2019.01.23.

Szeptembertől a Nagytestvér is beköltözik a szálláshelyek recepciójára – 2019.01.19.

Jogszabályi háttér a részletesebben érdeklődőknek

Itt olvasható a “turizmus törvény” 2019. szeptember 1-től hatályos változata, aminek II. fejezete rendelkezik a  fentiekről a 9/A§-tól a 9/I§-ig

Ez pedig a NeTAK-os rézletszabályokat tartalmazó 237/2018. számú kormányrendelet

A parlamentben a fenti szabályokat beillesztő módosításokról 2018. november 27-én tartott szavazás listája pártonként és képviselőnként innen érhető el

 

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)

Eladó a balatontipp.hu internetes domain!
Ajánlatok és érdeklődés a gyokergyorffyarpad.hu címen.

8 Comments on "Szeptembertől a Nagytestvér is beköltözik a szálláshelyek recepciójára"

 1. Matuska Aladár | 2019.01.26. at 23:08 |

  Van arra jó magyar módszer, hogy ezt az ‘adatszolgáltatást’ el lehessen kerülni. Aki nem tanulta meg mostanra, hogy miként kell kijátszani a hatalom ilyen és hasonló túlkapásait, az vagy fejlődjön ebben, vagy segítse mosolyogva a saját maga minél hatékonyabb megfigyelését! Aztán csodálkozzon tágra nyílt szemekkel, ha egyszer csak kiderül, hogy visszaéltek az ilyen és hasonló információkkal!

 2. Rendben. 4 napra megyek a szomszéd városba… Vagy jobban járnék ha külföldön töltenék hónapokat??? Csak sajna nem tehetem meg.

 3. Abasanyi | 2019.01.21. at 10:15 |

  Engem meg az érdekelne, hogy ha van egy hétvégi házam, amit kiadok egy embernek, aki törvény szerint bemutatja a hivatalos iratait, majd hív öt havert estére, akik reggelig iszogatnak, dumálgatnak, akkor törvénysértés történt-e? Vagy az ő adataikat is előre el kellene kérni?

 4. Tiszta házmester és tömbbizalmi tempó. Némileg hasonló helyzetben – törvényes, de irritáló körülmények között – mondta Tocsik Márta az őt letartóztatásakor fotózó riporternek: “Anyádat fotózd a halottas ágyán”. Hát valami ilyesmit gondolok.

 5. Orr Well | 2019.01.20. at 18:20 |

  Arra még kíváncsi volnék, a szálláshely mennyi ideig köteles informatikai rendszerében tárolni azokat az adatokat, amiket már egyszer feltöltött a NeTak-ba. Ha a feltöltés után is tárolhatja őket, akkor lyukas a rendszer adatbiztonsági szempontból.
  Az ugyan elvileg nem látszik veszélyesnek, hogy a rendőrség hozzáférhet a személyes adatokhoz is, a gyakorlatban azonban minimális szoftver módosítással szabadon alakítható titokban, mely szervezet töltheti le alkalmilag a teljes adatbázist, anélkül, hogy arról az “illetéktelen” magyar lakosság tudomást szerezhetne.
  G. Orwell “1984” című könyvét érdemes minél több polgárnak végig olvasnia.

  Lehet, hogy jelenleg, és még a bizonytalan jövőben is jóhiszeműen működnek az állami szervek, azonban ha egyszer a technológia rendelkezésre áll, rendszerbe van állítva az adatgyűjtés, utána már gyerekjáték ezt rosszhiszeműen felhasználnia pl. az Államnak, vagy külső államoknak.

 6. Dr. Gimesi András | 2019.01.20. at 16:59 |

  Mivel igen rég születtem: vissza a rákosi időkhöz. Infó a fiataloknak!!!

 7. Szücs Istvánné | 2019.01.20. at 12:25 |

  Ezután következik hányszor voltunk az illemhelyen, kivel találkoztunk kire mosolyogtunk? Remélem az is követhető – és nyílvános lesz nagyuraimék hol nyaralnak és kivel, és főként miből! Mert ők rajtunk élősködnek, nekünk lenne jogunk tudni, nem nekik, hogy mi hova megyünk. Lassa azt hiszem teljesen kiépül a rákosi rendszer, de még akkor sem volt ilyen mocsok!

 8. Kolesza Sándor | 2019.01.20. at 09:51 |

  A lényeget alább bemásolom:
  – “A rosszindulatú hatalom számára mindig fontos kérdés volt, ki kivel nyaral, kirándul, vagy akár csak éjszakázik együtt – hátha egyszer jó lesz még valamire ez az információ.”

  A történelem sötét időszakainak egyikét sikerült ismét létrehozni.

  Ráadásul ezt a tevékenységet ráhárítják egy erre teljesen alkalmatlan, jogosultságokkal nem rendelkező szolgáltatóra.

  Eddig is volt vendégkönyv, melyet kötelezően vezettek, de nem volt ellenőrzési joga. Most számonkérésre is számíthat, illetve meg kell tagadni a szolgáltatást. A külföldi vendégek örülnek majd….

  Még egy felesleges adminisztrációs teher…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár