Balatoni szabadstrandok

Ezen az oldalon azokat a balatoni strandokat gyűjtöttem össze, ahol ingyenesen lehet fürödni, és ehhez egyes parti szolgáltatások is megtalálhatók. A lista nem teljes, de rövidesen a hiányzó szabadstrandok is felkerülnek, önálló bemutató oldalt kapnak.

Az ingyenesen használható balatoni szabadstrandok térképen – a balatongyöröki Szépkilátó strand ingyenessége 2022. májusában még kérdéses – Maps.me – Győrffy Árpád

Balatonakarattya Gumirádli szabadstrand

A Gumirádli egyedüli ingyenes strandja a Balatonkeneséből kivált, és azóta önálló községként működő Balatonakarattyának. Olyan igazi retró strand – s mindezt nem elsősorban pozitív értelemben gondolom.

Balatonberény Csicsergő sétányi szabadstrand

A község szabadstrandja közvetlenül a fizetős községi strand mellett, annak keleti szélénél található. A parti településeket összekötő úttól, illetve a balatoni bicikliúttól csak egy parkoló és egy sportpálya választja el.

Balatonboglári Platán strand

A város legnagyobb strandja évek óta ingyenesen várja a vendégeket. A mintegy 9,5 hektár nagyságú, pázsittal borított terület negyedén fák adnak árnyékot, a többin szabadon lehet

Balatonfenyves Központi szabadstrand

Balatonfenyves legnagyobb szabadstrandja a település központi részén működik, a vasútállomástól a partra vezető utca végén jobbra és balra is elnyúlik. A teljes hossza kb. egy kilométer, a szélessége szakaszonként változik.

Balatonfenyves Csalogány közi szabadstrand

Balatonfenyves második legnagyobb szabadstrandja a település észak-keleti részén található. A területe mintegy 200×70 méteres. A kétszáz méter hosszú, betonnal, kövekkel kiépített part teljes hosszában használható fürdésre.

Balatonfenyves István király utcai szabadstrand

A bejáratnál álló vendéglő miatt Fenyőstrandként is emlegetett fürdőhely Balatonfenyves észak-keleti szélén található, a Bélatelep-alsói vasútállomástól 2-300 méterre.

Balatonfenyves-alsó szabadstrand

A Balatonfenyves-alsói vasútállomás szomszédságában található a településrész szabadstrandja, amit az utóbbi években jelentősen korszerűsítettek.

Balatonföldvár “Központi” szabadstrand

Nyugati irányba haladva, a város parti szakaszának közepén, a mólóhoz vezető hangulatos kapu után kezdődik a település középső szabadstrandja. Valójában nincs is szó kijelölt fürdőhelyről, csak…

Balatonföldvár Nyugati strand

A korábban ingyenese működő strand 2019-től fizetős lett, de a hírek szerint 2023-ban ismét szabadstrandként lehet használni. (Kérdés, a vízen zajló építkezés mennyire ad lehetőséget majd erre.)

Balatonkenesei Alsóréti szabadstrand

Balatonkenese ingyenes strandját az Alsóréti Üdülő Egyesület tarja fenn az önkormányzat támogatásával. Belépődíj nincs, de korábbi tapasztalataink szerint szívesen fogadnak egy százast adományként a vendégektől. A helyet mondhatnánk családiasnak, már csak azért is, mert a mérete talán két házhelynek felelne meg.

Balatonlelle Nyugati szabadstrand

Balatonlellei Nyugati szabadstrand – Balatonlelle közepén, a hajóállomás nyugati oldalánál kezdődik egy hatalmas szabadstrand, ami a város nyugati határáig tart. Bár a Park Hotel vitorláskikötője gyakorlatilag kettéosztja a strandot, a strandon végigfutó sétány itt sem szakad meg, így szabadon lehet közlekedni a két vége között.

Balatonlelle Határ utcai szabadstrand

Balatonlelle-felsőn, a Balatonszemessel közös határon van egy kis méretű szabadstrand a Határ utcánál. Gyakorlatilag egyetlen 20-25 méter széles, 60 méter hosszú telek, aminek a Köztársaság utca…

Balatonlelle Szirom közi szabadstrand

Balatonlelle keleti határától fél kilométerre, a Balatonlelle-felsői vasútállomás közelében található a Szirom közi szabadstrand. A Köztársaság utca kanyarodó szakaszánál, egy fákkal, bokrokkal övezett keskeny úton…

Balatonmáriafürdői szabadstrandok

A község önkormányzatának szabadstrandjai a település mintegy 8 kilométer hosszúságban elnyúló tóparti területrészein, közel egyenletes távolságban helyezkednek el. Nyugatról kelet felé haladva az alábbi szabad…

Balatonőszödi szabadstrand

A kormányüdülő szomszédságában egy 300 méter hosszú, 8 hektár nagyságú ligetes rész biztosít lehetőséget ingyenesen a fürdésre a községben és a környéken élőknek. A terület 2012-ben hivatalosan nincs strandként kijelölve,…

Balatonszárszó – Bendegúz téri szabadstrand

Balatonszárszó kisebbik kijelölt fürdőhelyként működő szabadstrandja, a “Bendegúz téri” közvetlenül a parti főútról, a Balatoni Bringakörút részeként is használt Jókai utcáról nyílik

Balatonszárszó – “Móricz strand” vagy Móricz utcai szabadstrand

Balatonszárszó nagyobbik ingyenes strandja a közvetlenül a parton futó Móricz Zsigmond utcát választja el a Balatontól a tóra merőleges Örs utca és a Bulcsú utca elágazója között.

Balatonszemes Berzsenyi utcai szabadstrand

A strand maga ingyenesen használható, belépődíjat fizetni csak a strandon keresztül megközelíthető élményfürdőbe kell.

Balatonvilágos szabadstrand

Az ingyenesen használható strand a Zrínyi utca észak-keleti vége felé, valahol a 124-es szám környékén található. Gyalogosan a balatonaligai vasútállomásról 10 perc alatt érhető el. Gépjárművel, biciklivel tovább kell menni 1500 métert az alsó utcában keleti irányba.

Fonyód Városi – Tungsram szabadstrand

Fonyód egyik sokak által kedvelt, korábban ingyenes szabadstrandja a város központja és Bélatelep között félúton, mindegyiktől 1-1 kilométerre található. Városi strandként és a Tungsram strandként is ismert.

Fonyód-bélatelepi szabadstrand

A Fonyódon a Bélatelepi strand egy igazi titkos csoda. A közvetlenül a vasúti átjáróból nyíló bejárata alapján el sem lehet képzelni, hogy az összesen közel egyhektáros területen mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő helyet.

Keszthely Déli szabadstrand – Megszűnt! (2020-tól kutyás fürdőhely)

Örvényesi Vadkacsa szabadstrand

A vízimalmáról és a templom melletti finom vizű forrásáról ismert községnek sokak által kedvelt kellemes strandja van. A strand 2018-2021 között zajló fejlesztéseknek köszönhetően teljesen megújult, miközben továbbra is ingyenes maradt.

Siófoki Aranyparti szabadstrand

Siófok keleti részén Szabadi-Fürdőteleptől majdnem a város közepéig húzódik az Aranyparti szabadstrand. A teljes hossza 4 kilométer, a szélessége 20-30 méter a villák, szállodák és a Balaton között. A területe jellemzően füves, sok fa ad árnyékot. Közvetlenül a part mellett, vagy egyes részeken a parttól néhány méterre kiépített sétány húzódik.

Siófok Aranyöböl szabadstrand – Szent István sétány

A népszerű szabadstrandot az Aranypart délnyugati részén találjuk. A homokos medre és a sekély vize miatt elsősorban a gyerekes családoknak ajánlom, de mások is kellemes időt tölthetnek itt, ha éppen jut nekik hely.

Siófok Szabadstrand a pesti vonathoz – Aranypart

Képzelni sem lehet jobb helyet a kényelmes spórolásra az Aranyparti szabadstrand keleti részének a Halápy János utca és a Csúszda utca közötti területével, ahol a viszonylag rövid partszakaszon egyszerre megtalálhatjuk a csendet, nyugalmat és a zajos forgatagot is a legközelebbi vasútállomástól 300 méterre.

Siófoki Balatonszabadi szabadstrand

A Balatonszabadi szabadstrand a Siófok-Balatonszabadi-Sóstó vasútállomás szomszédságában, a Baross utca és a Vasút utca találkozásánál, közvetlenül az út mellett helyezkedik el, csak egy keskeny pázsit választja el az aszfaltot és a vizet. Tehát akaratlanul is “belebotlik” az ember, és a fürdőzőket látva neki is megjön a kedve a strandoláshoz.

Siófoki Újhelyi strand – szabadstrand

Az Újhelyi szabadstrand a Sió-csatornától délnyugatra, az Azúr üdülőkomplexum után, a Szigliget utcában, közvetlenül a Balatoni Bringakör új nyomvonala mellett található. A kerítés, a kapu is arra utal, hogy korábban fizetős fürdőhelyként  működött, de az utóbbi 15 évben már ingyenesen lehet használni.

Siófok Ezüstparti szabadstrand

Siófok és egyben a Balaton második leghosszabb ingyenes strandja, az Ezüstparti szabadstrand a város délnyugati részén húzódik 3 kilométer hosszan, 2-40 méter szélesen. Az északkeleti határa a Kaáli Nagy Dezső utca, délnyugati vége a Zichy Mihály utca parti betorkolása. A strand egyes részei nagyon eltérnek egymástól, összességében kicsit visszafogottabb az aranyparti résznél.

Siófok Sportsarok szabadstrand – Bakony utca

Az Ezüstpart északkeleti felén, a Bakony utca és a Deák Ferenc sétány találkozásánál lévő területen, a víz közvetlen szomszédságában több homokos röplabdapálya és kosárpalánkok adnak lehetőséget a mozgásra, játékra.  Sőt a pályáktól néhány méterre, közvetlenül a sétány mellett egy szabadtéri fitneszparkot is kialakítottak néhány évvel ezelőtt.

Siófok Orgona utcai szabadstrand

Az Orgona utcai szabadstrandot Siófok és Zamárdin határán találjuk. Annyira a határon, hogy a strand bejárati útja és a délnyugati oldalon lévő játszótér Zamárdi területén van, a “büfésor” és a strand területének nagyobb része Siófokén. Más igazán különleges nincs is, de ettől még egy használható szabadstrand egy strandhiányos részen.

Szántód Beach Party szabadstrand

A Juhász Gyula utca végén 20-30 méter széles, mintegy 50 méter hosszú sáv hiányzik a nádasból, amin ki lehet jutni a mélyebb vízhez. A keskeny parti sávban egy “étterasz”, fagyizó, esti koktélbüfé működik. A strand szárazföldi része ennél szerencsére sokkal nagyobb, mert jobbra és balra is elnyúlik a nádas mellett.

Szántód Rigó utcai szabadstrand

A mintegy 100×100 méteres terület túlnyomó része nyitott pázsit. Az északi oldal keleti sarkánál lévő bejárat mellett egy házikó áll, amiben a büfé és a WC van. A betonozott partról több ponton lépcső vezet a vízbe. A meder az első métereken kicsit iszapos, de beljebb megfelelő minőségű. A strand füves felületének közel egésze nyitott a nap és ezzel az UVB sugarak előtt.

Tihany Gödrösi szabadstrand

A Balatonfüred felől érkezve a félsziget bejárata után nem sokkal találjuk az ingyenesen működő Gödrösi strandot. A közvetlenül a parton futó út mellett kevés hely van a napozásra, a nagy zaj, a balesetveszélyes közlekedési helyzetek miatt nem igazán tartozik a békés helyek közé.

Tihany Somosi szabadstrand és más szabadstrandok

A hajóállomástól a rév felé továbbhaladva, a balról lévő villákat, szállodákat elhagyva érjük el a Somosi-öböl szélén fürdésre használt partszakaszt. Keskeny betonplázs lejárókkal, az út másik oldalán büfé, egy öltöző és egy WC-blokk zuhannyal.

Zamárdi Bácskai utcai (mostanában központi) szabadstrand

A város 10 km-es partszakaszán több, ingyenesen használható, kisebb-nagyobb szabadstrand található. A leghosszabb közöttük a település központjának nyugati széle előtt húzódó Bácskai utcai szabadstrand, ami nevét is a keleti szélét jelentő utcáról kapta. Az utóbbi években Központi strand néven együtt szerepel a nálunk Kiss Ernő utcai strandként bemutatott folytatásával

Zamárdi Kiss Ernő utcai (központi) szabadstrand Balaton

A település központja előtt található szabadstrand hosszúságában talán rövidebb a szomszédos Bácskai utcai strandnál, a szélesebb parti sáv miatt mégis jóval nagyobb annál. Bőségesebb az éttermi és büfé kínálat, különböző fizetős játékokból is itt található több. Az utóbbi időben Központi strand néven együtt szerepel a nálunk Bácskai utcai strandként bemutatott folytatásával.

Zamárdi Keszeg utcai szabadstrand Balaton

A Keszeg utcai szabadstrand a Balaton egyik legszebb panorámájú strandja. A település dél-nyugati sarkán, Szántód határában található. Gondozott pázsit, vöröskőből épített és részben betonozott parti rész, több lejáróval, teniszpályával és megfelelő szolgáltatásokkal.

Zamárdi Jegenye téri szabadstrand – Balaton

A település keleti részén, a Munkácsy Mihály és a Jegenye utca parti találkozásánál található strand egy időben különösen vonzó lehetett a gyerekeknek cölöpökből kialakított öböl…

Zamárdi Klapka utcai szabadstrand Balaton

A város keleti felében, a Klapka utca végén található strand csak a komolyabb vizesblokk és játszótér miatt komolyabb a Gyöngyvirág utcai társánál. Itt is egy…

Zamárdi Gyöngyvirág és Pipacs utcai szabadstrand Balaton

A Gyöngyvirág és a Pipacs utca végétől megközelíthető strand a város keleti szélén található. A két utca között egy nádas zárja el a nyílt vizet egy szép, tószerű öblöt…

Zamárdi – T-Beach szabadstrand Balaton

A város központi részétől Siófok felé haladva, a Táncsics utca végében találjuk a T-Beach néven ismert strandot.

Ha érdekesnek találta, egy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár