Balatoni WC-térkép – Fotókkal, információkkal, hogy biztosan mindig időben megtaláld!

A Balaton egyik legforgalmasabb nyilvános illemhelye a siófoki főtéren a házigazdákkalA Balaton egyik legforgalmasabb nyilvános illemhelye a siófoki főtéren a házigazdákkal - Fotó: Győrffy Árpád

Egy különleges összeállítással szeretném segíteni, hogy gond nélkül, kellemesebben teljen mindenkinek a balatoni nyaralás. A modern kori hazai turizmus történetében elsőként 2021-ben felkutattam és térképre vittem a balatoni fizetős és ingyenes nyilvános vécéket, illemhelyeket, mosdókat – kinek hogyan tetszik. Egyben kiosztottam a Balatoni Vécékirály és a Balaton Leglakályosabb Nyilvános Vécéje díjat.

Ha valakinek nagyon sürgős, vagy alapból unja az ilyen bevezetőket, akkor az alábbi névsorban azonnal a keresett település nevére kattinthat. Ha van egy kis türelme, akkor folytassa a bevezetővel. Megéri, mert talán majd jobban tudja, mire is számíthat.

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

A több éven át tartó, sokszor teszteléssel is egybekötött terepmunka lezárásaként 2021 tavaszán megkerestem az önkormányzatokat és a Bahart Zrt-t, hogy a személyesen gyűjtött információkat összevessem a fenntartók adataival, és frissítést kiegészítést kérjek tőlük. Az érintettek közül minden második reagált a levelemre, a többi stílszerűen szólva le se… Természetesen az utóbbiak sem maradnak le a térképről, ha működik az adott helyen nyilvános illemhely, legfeljebb a pontatlanság esélye nagyobb lehet.

A végleges listában 34 település több mint 120 illemhelye került be. A parti településeken kívül szerepel a térképen Hévíz és Tapolca is a Balatonnal való szoros kapcsolatuk miatt. Az illemhelyek között van kettő, ami biztosan nem üzemel, de remélhetően ez csak átmeneti állapot. A listába több olyan, szabadstrandon üzemelő, így bárki által használható illemhely is bekerült, ami a kerékpárral túrázóknak, de más, a part közelében járóknak is hasznos lehet.
Az illemhelyek kiválasztásánál alapvető szempont volt, hogy a nyári időszakban a kora délelőtti óráktól estig biztosítsák a szolgáltatásokat. Így nem kerültek be azok a strandi vécék, amik esténként és az év strand nyitva tartáson kívüli részében működnek nyilvánosan, de nyáron napközben csak strandbelépővel lehetne használni azokat.

A vécék harmada fizetős, ahol vagy valamilyen automatának, vagy közvetlenül egy “vécés néninek” illetve “vécés bácsinak” kell átadni a díjat. A térképen ezeket piros színnel jelöltem. A díj 100 és 250 forint között szóródik. Több automata csak a meghatározott díjnak – 100, 200 Ft – megfelelő érmét fogadja el!

Közel egyharmad a részesedése a hivatalosan ingyenes, de “adományokat” váró mosdóknak. A fizetési lehetőségre hol egy kitett tányér, hol egy “becsületkasszának” titulált doboz hívja fel a figyelmet. Ezt néhol még egy személy jelenléte is nyomatékosítja. Ha ilyennel találkozunk, ne sajnáljunk legalább egy százast, mert az üzemeltetésnél, illetve a takarító bérezésénél eleve kalkulálnak az ilyen bevétellel.

A zamárdi Keszeg utcai illemhely bejárata – hivatalosan ingyenes, de az igazság a másik oldalon van – Fotó: Győrffy Árpád

Végül vannak olyan illemhelyek is, amelyek valóban ingyenesek, ahol nincs semmi külön késztetés arra, hogy a használó adakozzon. Ezeken a helyeken többnyire önkormányzati dolgozókkal oldják meg a folyamatos takarítást.

A Nagy Balatoni Vécétérkép – Pirossal a fizetős, zölddel az ingyenes, halvány zölddel az adományt váró és szürkével a nem üzemelő vécéket jelöltem. A térkép már tartalmazza a part közelében található ivókutakat is, amik rövidesen a települési térképekre is felkerülnek. A forrásokat és ivókutakat kékkel jelöltem – balatontipp.hu-Maps.me

Talán majd egyszer kidolgozunk egy értékelési rendszert, és évente kiadjuk a balatoni vécék sárga hullámos barna zászlós minősítéseit, vagy lesz valaki, akinek ez majd eszébe jut. Addig maradnak a hétköznapi tapasztalatok. Ezek szerint az alap minősítést legtöbb helyen megérdemlik. Többnyire gondozzák, korszerűsítik az illemhelyeket. Ahogy például a talán legretróbb balatoni vécé piszoárjairól készült alábbi fotó is bizonyítja, mindenhol van fejlődés.

Az almádi Öregpark keleti részén álló illemhely már a 70-es évek közepén is sűrűn úticélom volt a táncudvari bulik után. Emlékeim szerint nem sok minden változott azóta, legfeljebb egyes piszoárok színe. Ennek ellenére ma is megbízható hely – Fotó: Győrffy Árpád

A sok dicséretet érdemlő hely közül most csak kettőt emelnék ki, amelyek messze az átlag felett teljesítenek ezen a területen.
A “Balatoni Vécékirály” díjat én Balatongyöröknek adom. A község önkormányzata évek óta egyedüliként működtet az év 365 napjában, napi 24 órában, közvetlenül a Balaton parton egy kiváló minőségű, folyamatosan tisztán tartott illemhelyet. Amit ráadásul ingyenesen lehet használni. Mindezt még azzal is megfejelik, hogy tavasztól őszig további két ingyenes illemhelyet is üzemeltetnek.

Balatongyörökön, a strand előtt találhatón “Balatoni Vécékirály” díjas nyilvános vécében az év minden napján, órájában ilyen kép fogadja a vendéget – Fotó: Győrffy Árpád

A “Balaton Leglakályosabb Nyilvános Vécéje” díjat nálam a paloznaki önkormányzat főtéri vécéje érdemelte ki. Talán nem is kell magyarázni a díjat, ha a vécé “előszobájáról” készített képre rápillantunk. A nemek szerint elkülönített belső részekben is hasonló lakályosság fogad bennünket az állandó tisztaság mellett.

A kép magáért beszél – A Balaton Leglakályosabb Nyilvános Vécéje” díjas illemhely közös mosdórésze Paloznakon – Fotó: Győrffy Árpád

Végül ugyancsak dicséret illeti a Bahart Zrt-t. is, mert a társaság kikötőiben üzemeltetett illemhelyek több helyen besegítenek külső vendégek kiszolgálásába is. Néhány vasútállomás vécéjét is bevettem az összeállításba, ahol egyértelműnek tűnt, hogy számítanak a külső használókra is.

Balatoni nyilvános vécék települések szerint

Az alábbiakban településenként tanulmányozhatják, hová is siessenek sürgős helyzetben. A térképek mellett több helyen fotón is bemutatom az érintett intézményt. Persze ebből ne ítéljünk azonnal, mert a zord külső sokszor nagyon kellemes belsőt takar – és fordítva. A pontos nyitva tartást nem mindenhol sikerült tisztázni. Az általában mindegyikről elmondható, hogy délelőtt tíztől az esti órákig igénybe lehet venni a szolgáltatásait. A környéken tartott rendezvények esetén a nyitva tartás akár az éjszakai órákig hosszabbodhat.
Természetesen minden adat elavulhat. Az elavult, vagy hiányos adatok miatt esetlegesen bekövetkező egyéni problémákért, mosodai számlákért nem tudok felelősséget vállalni! Amennyiben valakinek ez így nem felel meg, informálódjon más oldalon! Az én szívességem ennyire terjed. Illetve még arra, amennyiben valaki kéri, elküldöm neki a WC-k GPS-állományát, ha vállalja a feltételeim betartását. A cím: gyoker(kukac)balatontipp.hu.  Az állományt a Maps.me applikációval lehet használni.

A keresett helyhez ugrást segítő névsort betűrendben raktam össze, de az oldalon a települések valós sorrendje egy képzeletbeli balatoni körutazás szerint alakul Balatonakarattyáról indulva, Balatonvilágosra érkezve. A listában nem szereplő településeken nem találtam napközben működő nyilvános illemhelyet.

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonakarattya

A község parti szakaszán egy nyilvános vécét találtam a Gumirádli szabadstrandon. Átkelő vendégként inkább csak a biciklisek használják, és persze az ingyenes strand rajongói. A frissen telepített konténeres mosdóblokk ingyenesen használható.

A frissen telepített komplett mosdóblokk az akarattyai Gumirádli strandon – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános WC Balatonakarattyán – balatontipp.hu – Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonkenese

A városban szinte minden vécétípusra van példa. A Széchenyi park keleti oldalán, a Vak Bottyán strand kerítése mellett egy önálló kis épületként működik egy fizetős nyilvános vécé, ahová egy pénznyelő automata megetetése után nyerünk bebocsátást. Legutóbb 200 forintot kellett bedobni. Ha éppen nincs nálunk ilyen érme, 1 euróst is bedobhatunk – egy korábbi kiírás szerint. Visszajáróra persze ne számítsunk.

Az automatás beengedővel működő WC a Széchenyi park szélén – Fotó: Győrffy Árpád

Egyszerűbb a helyzet a Vak Bottyán strand másik vége mellett lévő büfékhez kapcsolódó vécénél. Itt egy üvegből készült “becsületkasszába” várják tőlünk a 200 forintot a WC használatáért.

Az asztalon kis üvegdoboz “becsületkassza” felirattal- Fotó: Győrffy Árpád

A Parti sétány mellett, a Sport és a Hullám utca között található Alsóréti szabadstrandon ingyenesen használhatjuk a mosdót, ha éppen a környéken járva szükségét éreznénk.

Az Alsóréti szabadstrand vizesblokkja

Az Alsóréti szabadstrand vizesblokkja – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános vécék Balatonkenesén – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonfűzfő

A város Balaton-parti szakaszán a Fövenystrand bejárati épületének külső oldalán(!), a nyugati részen működik egy nagyon kulturált illemhely. Tavaly fizetős volt, de az önkormányzat munkatársától kapott információ szerint az idén a strand nyitva tartásával azonos időszakban, naponta 8.00-22.00 óráig térítésmentesen lehet használni.

Az idei évtől ismét ingyenesen használható a fűzfői Fövenystrandnál lévő nyilvános WC – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános WC Balatonfűzfőn – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonalmádi

Ahogy a bevezetőben már jeleztem, régi személyes emlékek kötnek Balatonalmádi parti szakaszán, az Öregpark keleti részén lévő nyilvános illemhelyhez. Már a hetvenes évek közepén itt könnyítettünk magunkon a táncudvari bulikat követő sörözések után. A hely nem nagyon változott azóta sem. A falakon szaporodó lyukak, tiplinyomok alapján néha áthelyeznek ezt-azt, befoltozzák a fülkék közötti elválasztón vágott lyukakat, pótolják a papírokat és takarítanak is rendesen, de az ember mégis úgy érzi, Almádinak ezen a részén megállt az idő.

A balatoni turizmus indulásának emlékműve is lehetne az azóta szinte változatlan almádi nyilvános WC – Fotó: Győrffy Árpád

A másik nyilvános illemhely az Öregpark másik végében, a Wesselényi strand bejárati épületének külső felén, a bejárattól jobbra található. Erről saját tapasztalatom nincs, belsejét sem láttam, mert 2022. áprilisi ott jártamkor felújítás miatt zárva volt. Információim szerint rövidesen megnyílik, és automata ajtókkal egész éven át napi 24 órában működni fog.

A rövidesen megnyíló fizetős WC a Wesselényi strand bejárati épületében – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános WC-k Balatonalmádiban – Pirossal a strand előtti fizetős, zölddel a park móló előtti részén lévő retró illemhely – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Alsóörs

Ha egyszer lesz balatoni vécéminősítő rendszer, amiben a szolgáltatás elérhetőségét kiemelten pontozzák, akkor a község valószínűleg dobogós helyen végez majd. Közvetlenül a parti sávban, a Községi strand előtt húzódó sétányon található egy nyilvános vécé, ami évtizedek óta a tavaszi olvadástól az őszi fagyokig ingyenesen használható a nap 24 órájában.

A Strand sétányon tavasztól őszig napi 24 órában üzemelő ingyenes WC Alsóörsön – Fotó: Győrffy Árpád

Két évvel ezelőtt az Alsóörs-Veszprém közötti bicikliút építéséhez kapcsolódva a “faluközpontban”, az Alkotmány utcában lévő buszmegállónál egy egész éven át 24 órában ingyenesen használható újabb illemhelyet telepítettek.

A faluközpontba letelepített napi 24 órás működésű ingyenes nyilvános illemhely – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános vécék Alsóörsön – Fent a faluközpontban lévő szuperkonténer, lent a strand előtti sétányon lévő hagyományos – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Paloznak

A “Leglakályosabb Balatoni WC” címet kiérdemlő paloznaki főtéri illemhelyről már a bevezetőben is olvashattak. A mindig tiszta, rendezett és kedvesen berendezett hely a tavaszi fagyok elmúltától az őszi fagyok érkezéséig várja 24 órában a használókat.

A paloznaki főtéri ingyenes nyilvános illemhely kívülről is a legszebbek közé tartozik – Fotó: Győrffy Árpád

A mintegy ötszáz lakosú község önkormányzata 2019 tavaszán egy újabb nyilvános vécét nyitott a falu és a parti nádas között elhaladó bicikliút mellett. A főtérihez hasonlóan ez is “fagytól-fagyig” napi 24 órában ingyenesen használható.

A paloznaki biciklis pihenőnél lévő nyilvános WC – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános vécék Paloznakon – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Csopak

A következő, település is Kánaánnak számít a gyors és kulturált megkönnyebbülésre vágyóknak. A strand előtt elhaladó bicikliút mellett, az Ifjúság sétányon és az Örkény sétányon egy-egy nyilvános illemhelyet működtetnek. Az önkormányzattól kapott információ szerint a vécéket minden évben az időjárástól függően március 30. és április 15. között nyitják meg, október 20. és november 10. között zárják be.

Az ifjúság sétányon működő ingyenes nyilvános WC Csopakon – Fotó: Győrffy Árpád

Az Örkény sétányon működő ingyenes nyilvános WC Csopakon – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános vécék Csopakon – balatontipp.hu-Maps.me

Télen sem maradnak WC nélkül a Csopakon járók, mert a strand területén egy illemhely egész évben nyitva van.

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonfüred

A város legforgalmasabb részén három fizetős nyilvános vécét is találunk. A tapasztalataim szerint egész évben használható a Tagore sétány mellett lévő Bodorka Balatoni Vízvilág Látogatóközpont épületének keleti végén kialakított illemhely.

A Bodorka épületének keleti végén kialakított fizetős illemhely – Fotó: Győrffy Árpád

Ugyancsak hosszú nyitva tartással működik a Kisfaludy utcában lévő nyilvános illemhely, amit a Kisfaludy Galériával átellenben, egy fagyizó mellett találunk. A füredi mólón, a hajóállomás épületében március 01. és november 30. között működik a Bahart illemhelye, amit pénzbedobós automatán keresztül lehet megközelíteni.

A balatonfüredi mólón működő fizetős illemhely – a férfi rész az épület másik oldalán van – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Balatonfüreden – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Tihany

Több nyilvános illemhely között is válogathatunk a félszigeten. A strandszezonban közvetlenül a bicikliút mellett a Gödrösi szabadstrandon és a Somosi szabadstrandon könnyíthetünk magunkon. Ezek az illemhelyek elvileg ingyenesek, de különböző jelek szerint nem árt, ha van nálunk egy kis apró.

Korábbi kép a Gödrösi strand vécéjéről. Ingyenes, de… – Fotó: Győrffy Árpád

A Somosi strand új vécéje – Júniusban még zárva találtam, de a tőle balra látható régi illemhely nyitva volt – Fotó: Győrffy Árpád

A turisztikai szezonban több fizetős WC is működik a községben és a turisták által látogatott részeken. A szűkebben vett falu területén a Kossuth utcában, a Batthyány utca elágazójának közelében találunk egy illemhelyet.

A Kossuth utcai illemhely Tihanyban – Fotó: Győrffy Árpád

A Visszhang-dombon állt egy az Almádiban bemutatotthoz hasonló retró vécé. A tihanyit az idei szezonra teljesen átépítették.

A Visszhang-dombi retró illemhely még átépítés közben 2021 tavaszán – Fotó: Győrffy Árpád

Mindenki előtt nyitva áll a hajóállomás előtt, a Móló büfé mellett található nyilvános vécé, ami ugyancsak tavasztól őszig használható.

Stabil pont a vécét keresőknek a Móló büfé melletti WC – Fotó: Győrffy Árpád

A Bahart két fizetős illemhelyet üzemeltet a félszigeten. A kikötő mólójának végén, a hajópénztár épületében lévő illemhelyet a hajózási szezon idején használhatják az arra járók.

A mólón a hajópénztár épületében találjuk a vécét – Fotó: Győrffy Árpád

Egész éven át működik a révnél, a pénztár épület szomszédágában található illemhely, amit pénzbedobós automatán keresztül lehet megközelíteni.

Az egész éven át működő illemhely a tihanyi révnél – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Tihanyban – balatontipp.hu-Maps.me

(Közben az olvasók figyelmeztettek, hogy Tihanyban kihagytam a Rege udvarban lévő illemhelyet. Korábban, amíg Kati néni vitte, szinte törzshelyem volt, de mostanában nem jártam arra. Amint lehet megnézem, mi van vele, és ha minden rendben van, akkor felteszem a térképre.)

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Örvényes

Az apró község idei évre felújított szabadstrandján található illemhelykicsit távol esik a főúttól és a bicikliúttól. Ennek ellenére feltettük a térképünkre, mert önmagában már az ingyenes strandolás miatt is érdemes megtenni a kitérőt.

Az örvényesi szabadstrand egyik vécéje, amit mozgássérülteknek és kisgyermekes szülőknek alakítottak ki – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános WC Örvényesen – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Zánka

A Községi strand előtti téren tavaly alakítottak ki egy családi és mozgássérült vécét, amit fizetős nyilvános illemhelyként is használhatunk. A mosdóba az ajtózár mellett lévő automata pénzétvágyának kielégítése után juthatunk be.

A zánkai nyilvános vécét egy százassal lehet nyitni – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános WC Zánkán – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Révfülöp

A móló előtti téren korábban ingyenesen működő mosdó az idei szezontól vállalkozói működtetésbe került, és fizetőssé vált.

A kívülről az almádival rokon, de belülről néhány éve megújított nyilvános vécé a szabadtéri színpad mellett, a móló előtt, ami az idei szezontól már fizetős – Fotó: Győrffy Árpád

A település keleti részén három éve avatták fel a termelői piacot, aminek illemhelyét az itt működő kerékpáros vállalkozásnak köszönhetően minden nap ingyenesen használhatjuk kora délelőttől kora estig.

A termelői piacon lévő illemhely Révfülöpön – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Révfülöpön – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Badacsonytomaj

A Kert utcában, az iskola mellett alakítottak ki egy kerékpáros pihenőt, aminek része egy egész évben, napi 24 órában ingyenesen használható nyilvános illemhely.

A biciklis pihenőnél lévő nyilvános és ingyenes illemhely Badacsonytomajon – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhely Badacsonytomajon – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Badacsony

A Badacsonytomaj településrészeként létező Badacsonyban több fizetős nyilvános vécé működik. A vízhez legközelebb a nagyparkoló és a Tátika között találunk egy nem rég épített fizetős illemhelyeta parkoló felőli bejárattal.

A nagyparkoló mellett működő fizetős nyilvános WC Badacsonyban – Fotó: Győrffy Árpád

A 71-es főúton átkelve balról az ABC és büfék között van egy nyilvánosan használható vécé, amit pénzbedobós automatával használhatunk.

Masszívan biztosított bejárat az ABC és a büfék közötti vécénél – Fotó: Győrffy Árpád

Jobbra fordulva a vasútállomáson is találunk fizetős nyilvános illemhelyet, és ha tovább megyünk, akkor a parkban beleütközünk egy vállalkozói működtetésben lévő önkormányzati illemhelybe.

A badacsonyi parkban lévő illemhely szüret idején – Fotó: Győrffy Árpád

A hegy felé tovább indulva a Park utcában, a Tourinform irodával szemben is nyitottak egy fizetős illemhelyet.

A Park utcai illemhely Badacsonyban – Fotó: Győrffy Árpád

Teljesen új illemhelyet találunk a Rózsakőhöz vezető Kisfaludy utca felső részén az út jobb oldalán. A nyár elején még kérdéses volt, hogy lesz-e, aki működteti. Mivel támogatásból épült, biztosan megoldják, ha nem akarják megszegni a pályázatban vállalt kötelezettségeket.

A több másikhoz hasonlóan uniós támogatásból épített Kisfaludy úti illemhely – Fotó: Győrffy Árpád

Elvileg van, illetve lesz még egy fizetős illemhely a Rózsakő alatti parkolónál is. De ezt már olyan régen ígérik, hogy sürgős esetben én igazán nem mernék tervezni vele.

Nyilvános illemhelyek Badacsonyban – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Szigliget

A község balatoni kapujában, a hajóállomásnál találunk egy nem működő nyilvános illemhelyet, de ez ne vegye el a kedvünket, a falu központjában két nyilvános mosdó is működik.

Talán csak átmenetileg van zárva a szigligeti mólónál található WC – Fotó: Győrffy Árpád

Az egyik illemhely a várfeljárattól jobbra lévő galéria melletttalálható, reggeltől estig van nyitva, a használat díja 200 forint. A másik fizetős illemhely a Kossuth utcában lévő Tourinform iroda szomszédságában van. Egész évben, naponta 0-24 óráig használható 100 forintos díjért.

A Tourinform iroda mellett lévő nyilvános illemhely Szigligeten – Fotó: Tourinform

Nyilvános illemhelyek Szigligeten – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Tapolca

Mivel a Balaton mellett nyaralók közül sokan felkeresik a közeli Tapolcát, innen is ajánlunk két fizetős nyilvános illemhelyet. A vécé az alsó Malom-tó keleti partján található. A kiírás szerint reggel 7-től este 6-ig használható az automatába bedobott 200 forint ellenében. Százast is elfogad. Egyik olvasónk segített bővíteni az anyagot a főtéren lévő, “Metro WC-nek” nevezett illemhellyel. A díj 2022-ben 200 Ft/fő. Nyitva: H-P: 8:00-17:00, Szo-V: 9:00-13:00. Rendezvények és nyári nagyobb turista forgalom esetén hosszabbodhat – kaptam az információt.

A Malom-tónál lévő nyilvános illemhely Tapolcán – Fotó: Győrffy Árpád

A tapolcai Fő téren található “Metro-WC” lejárata – Fotó: Győrffy Árpád

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatongyörök

A bevezetőben már kiosztottam egy “Balatoni vécékirály” díjat Balatongyöröknek. A lentiek alapján talán mások is helyesnek tartják a döntést. Az önkormányzat legfőbb érdeme nálam, hogy közvetlenül a Balaton-parton, a bicikliút mellett a strand bejárati épületében egész évben működtet egy naponta 24 órán át nyitva tartó, nagyon kulturált ingyenes vécét.

A strand bejárati épületében kialakított ingyenes nyilvános WC Balatongyörökön – balról – Fotó: Győrffy Árpád

Ha ez még nem elég a jóból, van még egy egy hasonlóan kulturált és ingyenes illemhely a parti sétány nyugati végén a Kneipp taposónál, a csónakház épületében. Ennek nyitva tartása a strandéhoz és a rendezvényekhez igazodik.

A sétány nyugati végén lévő vécét a strandszezonban lehet használni – Fotó: Győrffy Árpád

Hogy még egy kicsit fokozzam a györöki önkormányzat fényezését, ne hagyjuk ki a Szépkilátói büfésor mellett lévő nyilvános és szintén ingyenes illemhelyet se, amit a tavaszi fagyok elmúlta után nyitnak ki, és az őszi fagyok előtt, novemberben zárnak be.

A “Szépkilátói büfésornál” lévő ingyenes illemhely Balatongyörökön – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános vécék Balatongyörökön – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Gyenesdiás

A község parti sávjában hivatalosan nem működik nyilvános WC. Ha valakire mégis pont itt jönne rá a szükség, érdemes benézni a termelői piacra, ahol a rendezvénytér mellett a piacon nyitva tartó büfék és más üzletek miatt tavasztól őszig egy vécé is működik minden nap.  2022. májusi információk szerint 200 Ft a használat díja.

Utolsó szalmaszálként – A termelői piac vécéje Gyenesdiáson – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános vécé Gyenesdiáson – Fotó: Győrffy Árpád

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Keszthely

A város több pontján is találunk fizetős nyilvános vécét. A Festetics-kastélyban járók, vagy a parkban sétálók a kastély nyugati oldalán, a két oldalt összekötő kaputól nem messze találnak egy automata beengedő rendszerrel működő illemhelyet.

A Festetics-kastélyban lévő illemhely bejárata – Fotó: Győrffy Árpád

A Balaton felé haladva a következő vécét a a Városi Piac délkeleti részén lévő parkolónál találjuk egy csináld magad bicikli szervizoszlop közelében. Tavaly az automata 200 forintot várt a beengedéshez.

A keszthelyi városi piacon lévő nyilvános WC – Fotó: Győrffy Árpád

A móló előtti park szélén, a szép emlékű Balaton Hotel mellett kilenc éve működik tavasztól őszig egy nyilvános illemhely. Elvileg ingyenes, de itt is van mindig valaki, aki nyugtázza az adományokat.

A mólópark északi oldalán található nyilvános illemhely Keszthelyen – Fotó: Győrffy Árpád

Ha más megoldást nem találunk, kisétálhatunk a mólóra is, ahol a Bahart a hajópénztár mellett április 2. és október 24. között fizetős vécét működtet. Ugyancsak próbálkozhatunk a vasútállomáson is, ahol június elején elvileg még ingyenesen működött a mosdó, de az adományokat szívesen fogadják itt is.

A vasútállomáson található, bárki által használható illemhely Keszthelyen – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Keszthelyen – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Hévíz

Tapolcához hasonlóan a Balatonhoz szorosan kapcsolódó Hévíz is felkerült a vécétérképünkre. Egész éven át, naponta 24 órában működő illemhely található a nagyparkoló piac felőli részén, a parkoló felé nyíló bejárattal. Elvben ez is ingyenes, de egy asztalkára kitett tányér néha azt jelzi, hogy a jó vendég pénzzel hálálja meg a szolgáltatást.

A nagyparkolóban lévő illemhely Hévízen – Fotó: Győrffy Árpád

Április és október vége között reggel nyolctól este nyolcig, az év többi részében 9 órától este hatig tart nyitva a Deák tér szélén, az egykori buszmegálló közelében található másik nyilvános vécé. Ezen több felirat is hirdeti, hogy ingyenes, és a valóságban is annak tűnik.

A Deák tér szélén, az egykori autóbusz pályaudvar mellett lévő ingyenes illemhely Hévízen – Fotó: Győrffy Árpád

Ugyancsak ingyenesen használható a Szentlélek-templom (Kék-templom) mögött található illemhely is, ami szintén az év egészében használható.

A Kék templom mögött található ingyenes illemhely Hévízen – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Hévízen – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonberény

A déli partra átérve Balatonberényben két ingyenes nyilvános illemhelyet találunk a nyári szezonban. Mindegyik júniustól augusztus végéig, naponta reggel 8-9 órától este 8 óráig használható. Egyik vécé a Községi strand főépületében működik az épület déli oldalának nyugati részén – a bejárattól jobbra a folyosó végén.

A strand főépületében működő illemhely Balatonberényben – Fotó: Győrffy Árpád

A másik illemhely a szabadstrandként is működő “Kísérleti partszakaszon”, a Csicsergő sétány és a Balaton között található a Rózsa utca vonalában.

A Csicsergő sétányi szabadstrandon működő nyilvános illemhely Balatonberényben – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Balatonberényben – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonkeresztúr

A második legrövidebb balatoni partszakasszal rendelkező község területén is találunk egy ingyenesen használható mobil vécét a Vitorlás utcai szabadstrandon.

A Vitorlás utcai szabadstrandon található nyilvános illemhely Balatonkeresztúron – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános WC Balatonkeresztúron – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonmáriafürdő

A tó mellett hat kilométer hosszan elnyúló Balatonmáriafürdőn köztéri nyilvános vécét nem találtunk és ilyenről információt se kaptunk, de a strandszezonban a község szabadstrandjain több lehetőség is vana sürgős problémáink kezelésére. Az arányos távolságokra is figyelve innen három ingyenes használható strandi mosdót – Hajóállomási, Hullám utcai és Őrház utcai szabadstrand – vettem fel a balatoni vécétérképre. Persze ezeknél is előfordulhat, hogy valamilyen közvetlen vagy közvetett biztatást kapunk az adakozásra.

A Hajóállomási szabadstrand vécéje Balatonmáriafürdőn – Fotó: Győrffy Árpád

A Hullám utcai szabadstrand vécéje Balatonmáriafürdőn – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Balatonmáriafürdőn – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonfenyves

A Balatonmáriafürdőhöz hasonló hosszúságú Balatonfenyvesen is az úthoz közeli szabadstrandokról választottunk bárki által használható illemhelyeket. Ezek közül vannak, amik már biztosan fizetősek. A térképen balról jobbra haladva az első mosdót a fenyvesalsói szabadstrandontaláljuk. Ez legutóbb még ingyenesnek tűnt, de a helyzet közben változhatott.

A fenyvesalsói szabadstrand vécéje – Fotó: Győrffy Árpád

A Központi szabadstrandról két vécét is felvettünk. Itt már biztosan fizetnünk kell.

A Központi szabadstrand egyik vécéje a Vachott Sándor utca végén Balatonfenyvesen – Fotó: Győrffy Árpád

Ugyancsak fizetős az a mosdó is, amit néhány éve építettek az Eperjesi utca végénél.

Az Eperjesi utca végénél található fizetős nyilvános vécé a balatonfenyvesi Központi szabadstrandon – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Balatonfenyvesen – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Fonyód

A közel tíz kilométer hosszúságú Fonyódon is a szabadstrandok segítenek, hogy a település több pontján is lehetőséget találjunk a vécéhasználatra. Balatonfenyves felől érkezve első helynek Fonyód bélatelepi részén a Báthori utcai szabadstrand ingyenes vécéjét ajánlom a biciklizők vagy arra sétálók figyelmébe, mert közvetlenül az út mellett található.

A Báthori utcai szabadstrand vécéje Fonyód bélatelepi részén – Fotó: Győrffy Árpád

A város központjában a hajóállomáson és a szomszédos Vigadó térentaláltam több vécét. Ezek mindegyike fizetős. A talán leginkább útba eső a hajóállomás épületében található – de nem ahhoz tartozik. A használati díj felét lenyalhatjuk egy ugyanebben az épületben található büfében. További két fizetős vécét találunk a Vigadó téri büfésor üzletei között. Ezek az épület hátsó – strand felőli – oldaláról közelíthetők meg.

A hajóállomás épületében lévő fizetős nyilvános vécé – Fotó: Győrffy Árpád

A Vigadó téri büfésor egyik vécéjének ajtófelirata Fonyódon – Fotó: Győrffy Árpád

A város keleti részén az Árpád-parti szabadstrand két mosdóját ajánlom használatra. Ezek ingyenesnek tűntek, de itt se lepődjünk meg, ha adományt várnak tőlünk.

Az Árpád-parti strand egyik vécéjének épülete Fonyódligeten – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános vécék Fonyódon – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonboglár

Fonyód felől érkezve az első vécét illetve vécéket a Jankovich telepi szabadstrand keleti és nyugati oldalán találjuk. Az önkormányzattól kapott információk szerint ezeket ingyenesen használhatjuk a fürdési idényben, a strand nyitvatartási ideje alatt, május 15-től szeptember 15-ig, naponta 9:00 órától napnyugtáig.

A Jankovic telepi szabadstrand egyik ingyenesen használható vécéje Balatonbogláron – Fotó: Győrffy Árpád

A következő lehetséges megállóhely a Fiumei szabadstrand, ahol egy egyedi tervezésű és gyártású konténerben kialakított vizesblokk található. A WC a fürdési idényben, a strand nyitvatartási ideje alatt, május 15-től szeptember 15-ig, naponta 9:00 órától 18:00 óráig használható. A WC használati díja 2021-ben 200,- Ft.
A harmadik megállási lehetőség a közeli Sziget szabadstrandonvan, ahol a tavasszal újították fel az átlagosnál egyébként is jobb állapotban lévő vécét. Ezt is a fürdési idényben, május 15-től szeptember 15-ig, naponta 9:00 órától 18:00 óráig használhatjuk 200,- forint ellenében.

Korábbi kép a Sziget szabadstrand vizesblokkjáról Balatonbogláron – Fotó: Győrffy Árpád

Keleti irányba tovább haladva a Bahart hajóállomásonműködő nyilvános vécéjét találjuk legközelebb, amit május végétől augusztus 29-ig minden nap használhatunk díjfizetés ellenében.

A balatonboglári hajóállomás, ahol vécét is találunk – Fotó: Győrffy Árpád

A város központi szabadstrandján, a Platán strandon több helyen is találunk nyilvános vécét. Ezek a fürdési idényben, május 15-től szeptember 15-ig, naponta 9:00 órától 18:00 óráig tartanak nyitva. A WC használati díja 200,- Ft.

A Platán strand központi vizesblokkja Balatonbogláron – Fotó: Győrffy Árpád

A központból kelet felé továbbhaladva találjuk a Kodály Zoltán utcai szabadstrandot, ahol felújított és korszerűsített vizesblokk működik 200 forintos díj ellenében. Ez a WC is a fürdési idényben, május 15-től szeptember 15-ig, naponta 9:00 órától 18:00 óráig használható.

A Kodály Zoltán utcai szabadstrand vécéi 2022 májusában – Fotó: Győrffy Árpád

Az önkormányzattól kapott információk szerint a strandi WC-ken kívül Balatonbogláron önkormányzati tulajdonú nyilvános vécé található a Vörösmarty téren, a piac mellett. Ez egész éven át, naponta 7 órától 18 óráig tart nyitva. A használati díja 200,- Ft. A Kápolna dombon, a Szent Erzsébet park területénis található egy illemhely a Kápolna utca északi végénél. Ez májustól októberig tart nyitva és ingyenesen használható.

Nyilvános illemhelyek Balatonbogláron – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonlelle

Boglár felől érkezve Balatonlellére a Nyugati szabadstrand egyik illemhelyét ajánljuk első lehetőségként. A strandszezonban reggeltől estig használhatjuk az illemhelyet. Korábbi tapasztalataink szerint ingyenesen. Persze ez azóta változhatott.

A Nyugati szabadstrand egyik illemhelye Balatonlellén – Fotó: Győrffy Árpád

Június közepétől augusztus 29-ig minden nap, szeptemberben csak hétvégén biztos pontnak tekinthetjük a Bahart hajóállomáson működő vécéjét, amit díj ellenében használhatunk.

A hajóállomáson lévő illemhely a pénztár épületében Balatonlellén – Fotó: Győrffy Árpád

A város központi nyilvános vécéjét a rendezvényeknek helyet adó Móló sétány mellett, Szent István téren lévő büfék mögötttaláljuk. Tapasztalataim szerint csak délben szoktak nyitni. Az esti órákban a programokhoz igazodva tartanak nyitva. A vécét díj ellenében használhatjuk.

A Szent István téri nyilvános illemhely csak déltől van nyitva Balatonlellén – Fotó: Győrffy Árpád

A városi vécénél biztosabb pont a közelben lévő vasútállomáson működő illemhely, ami reggeltől estig gyakorlatilag nyilvános vécéként működik. A használatáért fizetni kell.

A vasútállomáson lévő illemhelyen egész nap fogadják a vendégeket – Fotó: Győrffy Árpád

A Szent István térinél is bizonytalanabb lehetőség a kertmozi mellett, a Hortenzia utca és a Köztársaság utca találkozásánál lévő illemhely. Bár egyértelműen működőnek látszik, én még sohasem találtam nyitva. A helybeliek szerint elsősorban a késő délutáni, esti órákban illetve a mozielőadások idején lehet rá számítani.

A bicikliút és a kertmozi mellett lévő illemhely Balatonlellén – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Balatonlellén – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonszemes

Lelle felől Balatonszemesre érve a Hullám utcai szabadstrandon lévő ingyenes illemhely kínálkozik biztos megállási lehetőségnek.

2021. májusban így nézett ki a Hullám utcai strand illemhelye Balatonszemesen, de mostanra biztosan megújulva várja a használókat – Fotó: Győrffy Árpád

A bicikliútként használt Berzsenyi utcán a község központja felé haladva, a Fráter utcai kereszteződés közelében lévő fürdőhely mellett láttam egy új, még befejezés előtt álló nyilvános illemhelyet. Várhatóan ez is ingyenes lesz a többihez hasonlóan.

A Berzsenyi utca és a Fráter utca kereszteződésének közelében lévő nyilvános WC – 2022 májusában még készülőben – Fotó: Győrffy Árpád

A község központjában a Berzsenyi utcai szabadstrand valamelyik mosdójában könnyíthetünk magunkon a nyári szezon idején reggeltől estig.

A Berzsenyi utcai szabadstrand biciklis pihenővel kombinált nyugati mosdója Balatonszemesen – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Balatonszemesen – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonszárszó

A szárszói önkormányzat munkatársa a község központjában lévő Tóparti parkban lévő nyilvános vécétajánlotta figyelmünkbe. Mint írta, a vécé a nyári időszakban 9-20 óráig használható.

Nyilvános vécé a Tóparti parkban Balatonszárszón – Fotó: Győrffy Árpád

Jó tapasztalataim vannak a település két szabadstrandján működő illemhelyekkel is, melyeket könnyen megközelíthetünk a kerékpárútról. Az első lehetőség a Móricz utcai szabadstrand, aminek nyugati és keleti végén is találunk ingyenes vécét.

A Móricz utcai szabadstrand keleti oldalán lévő mosdó – Fotó: Győrffy Árpád

Ugyancsak biztos pont lehet a strandszezon idején napközben a Bendegúz téri szabadstrandis, ahol a strand méretéhez illő, de tapasztalataim szerint mindig megfelelően tisztán tartott ingyenes vécét találhatunk a balatoni bicikliúttól 15-20 méterre.

A Bendegúz téri szabadstrand mosdója Balatonszárszón – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános vécék Balatonszárszón – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonföldvár

A városban három évvel ezelőtt oldódott meg a vécékérdés, amikor a vasútállomás előtti Templom parkban megnyitották az önkormányzati nyilvános illemhelyet. A minden nap reggeltől estig nyitva tartó intézmény a legutóbbi tapasztalataim szerint ingyenes volt.

A balatonföldvári ingyenes nyilvános WC – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános vécé Balatonföldváron – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Szántód

A községben a nyári időszakban két szabadstrandon találunk napközben ingyenes nyilvános vécét. Az év többi részében, illetve egészében a Bahart révnél működő illemhelye kínálkozik biztos lehetőségként a nap 24 órájában. Ezt a beengedő automata étvágyának kielégítése után tudjuk használni. Legutóbbi ottjártunkkor 200 forint volt a díj.

A Juhász Gyula utcai szabadstrand – Beach Party – illemhelye Szántódon- Fotó: Győrffy Árpád

A Rigó utcai szabadstrand illemhelye Szántódon- Fotó: Győrffy Árpád

A Bahart által egész évben üzemeltetett illemhely bejárata a révnél Szántódon – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános vécék Szántódon – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Zamárdi

A város a Balaton vécénagyhatalmai közé tartozik. A nyári szezonban a szabadstrandokon működtetett 11 illemhelyen kívül a víztől távolabb, a Szent István út melletti Sport téren és a Kőhegyi-kilátónál is működtet egy vécét. Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint valamennyi ingyenesen használható. A saját tapasztalataim alapján teszem hozzá, hogy több helyen látható itt is egy-egy tányér, vagy akár “becsületkasszaként” elhelyezett doboz, illetve más tárolóeszköz. A mosdók közül néhány már májustól nyitva van, majd a strandszezonban a többi is kinyit. Mint az önkormányzattól megtudtuk, a nyitva tartás időjárás- és vírus függő. Alapesetben 8 és 18 óra között vannak nyitva a mosdók.

Központi szabadstrandon a Keszeg utca, a Harcsa utca, a Zöldfa utca, a Kecskeméti utca, a Bácskai utca, a Kossuth utca és a Gólyahír utca vonalában működik vécé a parti sávban.

A Keszeg utca végénél található illemhely Zamárdiban – Fotó: Győrffy Árpád

A Harcsa utcai illemhely Zamárdiban kistányérral – Fotó: Győrffy Árpád

A Zöldfa utca végénél lévő mosdók Zamárdiban – Fotó: Győrffy Árpád

A Bácskai utcai illemhely Zamárdiban – Fotó: Győrffy Árpád

A Gólyahír utcai illemhely Zamárdiban – Fotó: Győrffy Árpád

További négy szabadstrandon is találunk nyilvánosan működő illemhelyet.

A T-Beach – Táncsics utcai szabadstrand illemhelye Zamárdiban – Fotó: Győrffy Árpád

Klapka utcai szabadstrand illemhelye Zamárdiban – Fotó: Győrffy Árpád

Jegenye téri szabadstrand illemhelye Zamárdiban – Fotó: Győrffy Árpád

Gyöngyvirág utcai szabadstrand illemhelye Zamárdiban – Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Zamárdiban – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Siófok

A Balatonnál az igazi vécénagyhatalom persze Siófok, ahol csak a szabadstrandokon 19 nyilvános és hivatalosan ingyenes illemhely működik. Mint a polgármesteri hivataltól megtudtuk, ezek a május 14-június 18. közötti időszakban naponta 9-20 óráig, a június 19-augusztus 29. közötti időszakban 8-21 óráig, az augusztus 30- szeptember 19. közötti időszakban naponta 9-18 óráig tartanak nyitva. Az ingyenességgel kapcsolatban itt is érvényes az a több helyen gyűjtött tapasztalat, hogy elsősorban elvben létezik, a gyakorlatban sokszor mégis várnak valamit.

Az Ezüstparton az Orgona utcai strandon, az Egry utca, a Liszka utca, a Tihany utca és az Arany János utca végén illetve vonalábanműködik ingyenes illemhely. A parton keleti irányba haladva legközelebb az ugyancsak ingyenes Újhelyi strandon találunk illemhelyet.

Az egyik felújított ezüstparti illemhely Siófokon – Fotó: Győrffy Árpád

A széplaki részen a parttól kicsit távolabb is találunk egy teljesen új nyilvános mosdót a Jubileumi téren. Az uniós támogatásból épített mosdó a polgármesteri hivataltól kapott információ szerint nem üzemel.

A 2021-ben nem üzemelő Jubileumi téri WC – az uniós támogatás fejében vélhetően működtetési kötelezettséget is vállaltak- Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Siófok nyugati részén – balatontipp.hu-Maps.me

A város központi részén a Jókai parkban egy fizetős nyilvános vécé működik szezonálisan. Április 1-május 31. között naponta 9.00–17.00 óráig, június 1-június 30. között 9.00-20.00 óráig, július 1-augusztus 31. között 8.00-0.00 óráig, szeptember 1-szeptember 30. között 9.00-17.00 óráig használhatjuk a vécét.

A Jókai parkban tavasztól őszig működő nyilvános vécé Siófokon- Fotó: Győrffy Árpád

Egész évben nyitva tart a Fő tér keleti oldalán, a Marcipán Cukrászda alatt működő önkormányzati fizetős nyilvános WC. Minden nap 12.00-20.00 óráig, illetve rendezvények esetén azokhoz igazodó bővített nyitva tartással várják a használókat.

Egy cukrászda alatt található főtéri WC, ahol a hölgyek szerint a délelőtti órákban is érdemes próbálkozni- Fotó: Győrffy Árpád

A Bahart a siófoki hajóállomáson is működtet olyan nyilvános vécét április 2. és október 24. között, amit bárki használhat a díj lefizetése után.

A Bahart vécéje a hajózási szezonban fogadja a külső vendégeket is- Fotó: Győrffy Árpád

Az év minden napján teljesen nyitottan működik a siófoki vasútállomáson működő nyilvános vécé is. Az aktuális díj lefizetése után bárki használhatja.

Biztos pont lehet a vécé keresésénél a vasútállomás mellett lévő WC- Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Siófok központjában – balatontipp.hu-Maps.me

A városközponttól a parton kelet felé továbbhaladva az Aranyparti szabadstrandon a Tátra utca, a Lóczy utca, a Garay utca, a Vas Gereben utca, a Berzsenyi utca, a Darnay tér, a Tömörkény utca, a Móricz utca, a Munkácsy utca, a Kodály utca, a Csúszda utca és a Strand utca végén illetve vonalában találunk a parton mosdót.

A Tátra utca végénél lévő aranyparti WC Siófokon- Fotó: Győrffy Árpád

Ha még tovább megyünk kelet felé, akkor “Szabadisóstó” vasútállomásnál lévő szabadstrandon is találunk egy nyilvánosan használható, hivatalosan ingyenes mosdót. A Szabadisostói és az Aranyparti szabadstrandon lévő mosdók nyitva tartása megegyezik az Ezüstparti szabadstrand vécéinek nyitva tartásával.

A “Szabadisóstó” vasútállomás mellett lévő szabadstrand vécéje – a hírek szerint az idei szezonra külső, belső felújításon esett át- Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Siófok keleti részén – balatontipp.hu-Maps.me

AlsóörsBadacsonyBadacsonytomajBalatonakarattyaBalatonalmádiBalatonberényBalatonboglárBalatonfenyvesBalatonföldvárBalatonfüredBalatonfűzfőBalatongyörökBalatonkeneseBalatonkeresztúrBalatonlelleBalatonmáriafürdőBalatonszárszóBalatonszemesBalatonvilágosCsopakFonyódGyenesdiásHévízKeszthelyÖrvényesPaloznakRévfülöpSiófokSzántódSzigligetTapolcaTihanyZamárdiZánka

Balatonvilágos

Vécéfelfedező körutunk utolsó állomása Balatonvilágos mind a parti sávban, mind a magasparton, a bringakörút közelében biztosít lehetőséget a szükséghelyzetekre. A parti sávban az Akarattya felőli oldalon lévő szabadstrandon találunk ingyenes nyilvános vécét. A régi, kicsit retró mosdó mellett egy minden igényt kielégítő új mosdót is építettek az idei szezonra a strandfejlesztési program keretében.

Kívülről kicsit riasztó, de belülről egészen jó a balatonvilágosi szabadstrand új vizesblokkja- Fotó: Győrffy Árpád

A falu felső részén – amit itt most valóban szó szerint kell érteni – a község központi részén, a művelődési ház és egy játszótér közelében, a Dobó István utca délkeleti oldalán lévő parkban találjuk a komplett konténeres illemhelyet. A kerékpárútról az Iskola utcán át közelíthetjük meg. Az ingyenesen használható WC minden évben március közepétől október végéig, naponta 0-24 óráig van nyitva.

A Balatonvilágos központjában található ingyenes nyilvános WC- Fotó: Győrffy Árpád

Nyilvános illemhelyek Balatonvilágoson – balatontipp.hu-Maps.me

A többszöri számolás szerint több mint 120 nyilvánosan működő illemhely került fel a térképre. Amennyiben újakat találnék, vagy megbízható információt kapnék ilyenekről, bővítem a listát. Várom a jelzéseket az esetlegesen bezárt és a hiányzó vécékről.

Mindezt egyéni használatra szánom. Mindenkit óvnék a lopástól, hisz az anyag – ahogy a balatontipp.hu minden más lapja – szerzői jogi védelem alatt áll.

Köszönöm az adatok kiegészítéséhez, frissítéséhez 2021 nyarán adott segítséget az alsóörsi, a badacsonytomaji, a balatonakali, a balatonberényi, a balatonboglári, a balatonkenesei, a balatonfűzfői, a balatongyöröki, a balatonkenesei, a balatonszárszói, a csopaki, a paloznaki, a révfülöpi, a siófoki, a szigligeti, a zamárdi és a zánkai önkormányzat valamint a Bahart munkatársainak.

Végül jelzem, hogy az információk időtállóságáért és az illemhelyek minőségéért nem vállalok semmilyen felelősséget.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

5 Comments on "Balatoni WC-térkép – Fotókkal, információkkal, hogy biztosan mindig időben megtaláld!"

 1. Heraldry-nak
  Térképem nincs, soha nem is volt
  GPS nyomvonalakat és pontokat tudok adni a bringakörhöz és a strandokhoz.
  (Ahogy a szövegben olvasható: “az illemhelyek pontos helyét rögzítő GPS állományt, amit a Maps.me térkép applikációval kiválóan lehet használni”)
  Heraldry néven senki semmit nem vásárolt tőlünk.
  Amennyiben más néven vásárolt valamit, annak nem lehet köze a “vécétérképhez” .
  Úgy gondolom, hogy a fenti anyag már önmagában is szép ajándék mindenkinek tőlem. Amennyiben Ön valami hasonlóval meglepne engem, elgondolkodnék arról, hogy folytatom az ajándékozást. A telhetetleneket nem igazán díjazom.
  Szép nyarat!
  Győrffy Árpád

 2. Heraldry | 2021.07.14. at 09:35 |

  Ja már látom, hogy meg lehet vásárolni. Régebben vásároltam térképet itt, újra meg kell vennem, hogy megkapjam?

 3. Heraldry | 2021.07.14. at 09:32 |

  POI gyűjteményként elérhető valahol?

 4. Kedves Kovács István!
  Köszönöm a kiegészítést. A szemesi vasúti vécét én is olyannak ismertem meg, amilyennek Ön leírja. Több hasonlóval együtt azért nem vettem fel a térképre, mert nem szeretném az állomási dolgozókat lehetetlen helyzetbe hozni. A vasútállomásokról azokat tettem fel, ahol van külön személyzet, vállalkozás a WC üzemeltetésére, és láthatóan felkészültek a külső vendégek fogadására is.
  Üdvözlettel: Győrffy Árpád

 5. Kovács István | 2021.07.13. at 13:59 |

  Balatonszemes vasútállomáson ingyenes nyilvános wc működik.
  A Resti sínek felőli oldalán. Tisztán tartott, kissé lepusztult állapotú.

Comments are closed.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár